A kalocsai hímzésű termékeink

Vállaljuk Magyarország egész területéről bőrdíszműves termékek, bőrkabátok, táskák,  és egyéb bőrből, vászonból, gyöngyvászonból készített termékek, használati cikkek javítását, anyagpótlását, kiegészítését, átalakítását, cipzár cseréjét stb.

A kalocsai hímzés művészete a 19. század 2. felében született. Eredetileg ez a hímzés, kézimunka kizárólag fehér volt és a mintázatot lyukak alkották.
A tradicionális fehér hímzést követte a fekete, a kék-fekete, a kék-piros stílus. Ezek a színek megjelenhettek önállóan, de kombinálva is.

Webshopunkban egyszerűen, gyorsan, otthonról vásárolhat.

A kalocsai hímzés története

A kalocsai hímzés művészete a 19. század 2. felében született. Eredetileg ez a hímzés, kézimunka kizárólag fehér volt és a mintázatot lyukak alkották.

A tradicionális fehér hímzést követte a fekete, a kék-fekete, a kék-piros stílus. Ezek a színek megjelenhettek önállóan, de kombinálva is.

A 20. század kezdetén teret nyert a zöld, a rózsaszín és a sárga, mely színeket mérsékelten használták.

A lyukhímzés azonban fehér maradt. A fehér hímzés, az ún. ókalocsai (régi, öreg hímzés) hímzés tisztaságot, ártatlanságot szimbolizál. Kedvelt motívuma a szív alakú virág, mely az élet es a szeretet jelképe lett.

Korábban a hímző asszonyok, leányok maguk rajzolják elő a mintákat az alapanyagon, amely az iparosodás után már egyre inkább finomabb gyolcs, pamut a korábbi vászon helyett.

Az 1890-es évek után egyre gyakrabban előfordult, hogy a kezdetben lyukhímzéssel kivarrt motívumokat teljesen betöltik lapos öltéssel.

A századfordulón egyre több asszony vált jártassá a mintaírásban, rajzolásban, kalocsai hímzési mintákat alkotva. A fiatal lányok megtanulták a hagyományos motívumokat, s képzelőerejüket követve megújították azokat.

A színtartó fonalak elterjedésével a kalocsai hímzés az I. világháború után kezd színesedni. A varrógép elterjedésével a 20. században sajátos iparág alakult ki ezen a vidéken: a kalocsai gépi hímzés, amely "riseliős" néven terjedt el. A riseliős hímzés csipkeszerűen áttört felületet ad.

Ma ismert, a kalocsai hímzések készítésénél használt öltéstechnikák: angol madeira (gádoros), bekötés vagy pókozás, borsólyuk, gépöltés vagy tűzőöltés, huroköltés szélre illetve felületkitöltésre, lapos öltés, lyukhímzés, riseliő vagy lábazás, slingelés, száröltés. A riseliő népi neve: pántos.

A színes kalocsai hímzés kibontakozásában nagy szerepet játszott Kovácsné Király Ilus munkássága.

Kalocsai öltések, hímzések

Kalocsán és környékén elsősorban vászonra hímeztek pamutfonallal: eleinte lyukhímzéssel, később pedig kitöltő lapos öltéssel a virágokat, száröltéssel pedig a különböző virágmotívumok, vagy pl. a paprikamotívum szárát, a szőlőmotívum indáját illetve más vonalas díszeket, díszítményeket.

A huroköltés (angol madeira) elterjedése ezen a vidéken összefügg a bérmunkára előállított ágyneműk, asztalneműk készítésével; ezt a technikát az I. világháborúig nem használták a maguknak készített darabokon a hímző asszonyok.

A kalocsai hímzés színvilága

Az ó kalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. Az ágyruhát gyakran fehér lyukhímzéssel varrták ki a korai időkben.

A kalocsai színes hímzésben jelenleg használatos a hat főszín két árnyalatban, amelyeket így célszerű párosítani: a bordót a pirossal, a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával, a narancssárgát citromsárgával, a kéket saját sötétebb árnyalatával, a lilát saját sötétebb árnyalatával és a zöldet saját sötétebb árnyalatával.

A nagyobb virágokat, leveleket középen lehet felezni, s a virágszín vagy zöld kétféle árnyalatával hímezni.

A viseletdarabok hímzéseinek színezését meghatározta viselőjük életkora. A hagyományos népviselet színe függött a viselője életkorától. A legdíszesebb, legélénkebb színezésű az új menyecske ruhája volt.

A legszínesebb magyar hímzést a mennyasszony viselte, színvilága életörömöt sugall. Az idősebbek viselete sötét tónusú volt.

Ez volt a kék-lila-zöld kombináció, melyet a mai napig is szomorú kalocsaiként ismernek. Az idősebb asszonyok öltözete kevésbé díszes, a színek sötétülnek.

A kék-lila-zöld színekkel hímzett darabokat szomorúpamukosnak nevezték, s a félgyász jele volt a kalocsai hímzésben.

Kalocsai hímzés motívumok

A minták, motívumok a házakon alkalmazott falfestés mintáit követték a hímzéseken is.

Igen elterjedt volt a virágornamentika, amelyek a mezőkön és kertekben megtalálható virágokat tartalmazták: ibolya, csillagvirág, liliom, pillevirág, tulipán, szegfű, harangvirág, margaréta, orgona, fukszia, árvácska, rózsa, rózsabimbó, a híres kalocsai piros paprika, különböző bogyók, nefelejcs, gyöngyvirág stb.

A virágokat sávosan, koszorúformában, csokrosan helyezték el a kivarrandó munkadarabon, illetve teljes felületeket is kitöltöttek velük (pl. kalocsai kötény, mellény). A mintavilágban törekszenek a természetábrázolásra.

A már felsoroltak mellett kedvelt motívumok voltak: rozmaringos, szíves, kerekrúzsás, hosszúrúzsás, nyolcas, szőlőfejes, szilvamagos, szederindás, búzakalászos, pipacsos, harcsás minták is.

A nagyobb mintájú virágokat (pl. tulipán, szegfű, rózsa, harangvirág) és a leveleket felezve rajzolták elő, és a virág vagy levél színének megfelelő szín két árnyalatával hímezték.

A mezők, rétek, kertek virágai, a vidék jellegzetes termései kompozíciós egységet alkotva díszítenek.

Komponálásmódok (motívumok elrendezése az anyagon)

1. Koszorús: Csíkban futó, ritmikusan ismétlődő minták sorozata.
2. Csokros: Bokros elrendezésű, csokorba kötött "kompozíció".
3. Dobált: Önállóan (virágszálak vagy csokrok formájában), de ritmikus elrendezésben helyezkednek el.

Virágok jelentése a kalocsai hímzés motívumokban

Búzavirág: spiritualitás, szellemi világosság, tiszta gondolatok
Nefelejcs: hűség
Rózsa -piros: szépség, szerelem, boldogság
Rózsa -fehér : tiszta szeretet, csend
Szegfű: szeszély
Pipacs: érzékenység, heves fellobbanás
Tulipán: nőiesség és szív formája miatt a lángoló érzelmeket szimbolizál
Ibolya: szerénység, hűség, remény
Gyöngyvirág: vidám csilingelés, tisztaság
Orgona: elsöprő erő, szeretet és áhitat
Napraforgó: sugárzás, nagyság, szellemi megvilágosodás iránti vágy

A kalocsai hímzésminták alkalmazása

Kalocsai mintákat az alábbi termékekre készítették eleink

Hímzéssel díszítették az ágyruhákat (díszes lepedőszélek, párnavégek), asztalneműket (abrosz, asztali futó, szalvéta), zsebkendőket. Ezek részei voltak az asszonynak való leányok kelengyéjének is.

Szintén kihímezték a női felsőruházat nagy részét: kötényeket, blúzok ingvállait, nyakrészét, mellényeket (pruszlikokat), valamint különböző kendőket (komakendő, fejkendő, keszkenő). A férfiingek kézelőjére, az ujjakra, és a nyakrészre szintén hímzés került.

A XXI. században csak úgy sikerülhet a kalocsai hímzéssel kivarrt ruházatok elterjedése, ha a divatot ötvözzük a hagyománnyal és ezáltal újra élő lesz a kalocsai hímzés.

Kalocsai hímzésű termékeink

Termékeinket textil, bőr és műbőr alapanyagokból is készítjük. Ezeket az általunk előállított késztermékeket díszítjük hímzéssel.

Ilyenek lehetnek a vászontáskák, pólók, ingek, sapkák. De a hímzéseket tetszőlegesen más ruhadarabokra is el lehet helyezni többek között az legújabb divat szerinti farmerekre, táskákra, bőr és műbőr termékekre és kiegészítőkre.

Célközönségünk egyrészt a fiatalabb korosztályok, akik napi életéhez az iphone,
okostelefon éppúgy hozzá tartozik, mint a divatos és praktikus ruházat.

A fiatalok mellett idősebbek is megtalálják a számukra készült darabokat, és szívesen hordják, viselik, használják a termékeinket.

Reméljük, hogy általuk is tovább öregbíthetjük ez a gyönyörű népi motívumkincset, hogy minél tovább fent maradhasson és fejlődhessen.

Kalocsai hímzés mintákkal díszített bőrből telefontokot, iphone tokot, okostelefon tokot, női divattáskát, kulcstartót, nyakörvet készítünk, de vállaljuk egyed igények kielégítését is.

Vállaljuk saját ruházat hímzését is az előre egyeztetett módon, a Megrendelő által küldött anyagra, ruhaneműre

Igény estén pólót, sapkát, piké pólót biztosítunk a kívánt méretben

Hímzés menete:

  • küldött anyag átvétele
  • szükség szerint a ruhaneműk szétbontása
  • hímzés
  • összevarrás
  • postázás

Egyedi hímzésre kérjen árajánlatot

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az enyhe színeltérés elfogadható a fény és a képernyő miatt.

Kalocsai mintákat az alábbi termékekre készítünk

Vállaljuk felsőruházatokba hímzések készítését, igény esetében saját ruházatra is készítünk hímzést.

Elsősorban galléros pólóra, vastagabb anyagú ingre, mellényre, pulóverra, kabátra és egyéb felső ruházatra, sapkára készítünk kalocsai hímzést.

Póló, ing, blúz, nadrág, kabát, bőrdíszműves termékek díszítésére alkalmazzuk a kalocsai mintát.

A textil termékeken kívül készítünk kalocsai hímzésű bőr és textilbőr termékeket is. Elsősorban brifkóra, pénztárcára, táskára, derékszíjra, nyakörvre stb. hímzünk.

Termékeink

Webshopunkban egyszerűen, gyorsan, otthonról vásárolhat.

Megrendelésekhez jó tudni

Rendelhető mennyiségek:
előzetes egyeztetés után, árajánlat alapján

Szállítási határidő:
2-10 nap, a mennyiség és az alapanyag függvényében, minden esetben visszaigazolással.

Keresse munkatársainkat és kérjen személyre szabott árajánlatot! Visszaigazolt megrendelés esetén az ÁSZF-ben- ben foglaltak az irányadók.

A webhelyet a Drupal - egy nyílt tartalomkezelő rendszer - működteti